Първият човек, който прелетя над Атлантическия океан

Пътуването със самолет се е превърнало в толкова близка до бита ни дейност, че вече е трудно да си представим летенето като нещо извънредно необичайно.

Само преди почти един век обаче нещата съвсем не са изглеждали по този начин и именно затова името на Чарлз Линдберг и до днес е едно сред най-боготворените в сферата на авиацията.

Чарлз Линдберг е и един от най-големите вдъхновители на първия човек, стъпил на Луната – Нийл Армстронг.

Авиацията е отвела хората до далечни места извън пределите на нашия дом – Земята. Стремежът към летене, откъсване от земната повърхност и покоряване на нови хоризонти е сякаш вграден в човешкото ДНК. Но за да посегнеш към изпълняването на този копнеж, несъмнено се изисква доста смелост, а в някои случаи – дори малко лудост.

Чарлз Линдберг се ражда през февруари 1902 г. в американския щат Мичиган, но детството си прекарва предимно в Минесота. Бащата на Чарлз е адвокат и конгресмен. Това обаче не му пречи да се устреми към кариера в авиацията. Любовта към летенето е по-категорична от всичко друго в живота му.

Линдберг получава образование в няколко авиационни колежа, сред които и едно от военните авиационни училища в щата Тексас.

Идеята за провеждането на полет без кацане над Атлантическия океан идва, след като нюйорският бизнесмен Реймънд Ортег предлага награда от 25 000 долара (369 000 долара към днешна дата) на този, който прелети успешно разстоянието между Ню Йорк и Париж.

В началото на май 1927 г. Линдберг вече се подготвя за своя полет, когато от Европа идва тревожна новина. На 8 май самолетът на френския пилот, участвал в Първата световна война – Шарл Нюнгесе, и неговият навигатор Франсоа Коли изчезва някъде в небето над Ирландия. Двамата французи не успяват да изпълнят предизвикателството, срещу което Линдберг предстои да се изправи няколко дни по-късно.

Полетът на Линдберг се отлага с няколко дни поради лоши атмосферни условия, но на 20 май 1927 г., в 7:52 местно време той излита от Лонг Айлънд и се насочва на изток. Линдберг изминава 5800 км за общо 33,5 часа. На 21 май, в 22:24 минути той каца успешно в близост до Париж, като по този начин поставя началото на едно светло бъдеще за авиацията.

Само в рамките на няколко часа Линдберг се превръща в национален герой. От двете страни на океана.

За пилота предстоят много срещи с хора из целия свят, които ще гледат към него със страхопочитанието, което след време ще изпитват към Гагарин, Шепърд, Армстронг. По време на едно от тези пътувания – в Мексико, той среща своята съпруга Ан Мороу. Чарлз и Ан споделят освен любовта един към друг и любовта към авиацията. Сватбата им се състои през май 1929 г.

В живота обаче след слънчевия светъл ден пристига и зловещата и мрачна нощ. Нещастието спохожда Ан и Чарлз през 1932 г., когато двегодишният им син бива отвлечен от дома им в Ню Джърси. Няколко дни по-късно детето е открито мъртво.

Случаят добива световна популярност. Виновникът е намерен и осъден на смърт, а Ан и Чарлз решават да заминат за Европа, където да открият бленуваното спокойствие и душевен мир.

Двамата съпрузи прекарват известно време във Великобритания, след което заминават за Германия, където са приети като приятели на Третия райх. В този период започват да се появяват критики срещу личността на Линдберг, според когото нацистка Германия е единственият стабилен елемент в Европа, който може да се противопостави на СССР.

Ан и Чарлз се завръщат в САЩ малко преди началото на Втората световна война, а Линдберг се превръща в един от най-ревностните поддръжници на вярването, че страната му не бива да се включва в конфликта.

Със своите изказвания по отношение на разгарящата се война Линдберг си навлича гнева и на действащия американски президент Франклин Рузвелт. Именно изострените отношения с Рузвелт отнемат възможността на Чарлз да защитава честта на страната си във войната. Линдберг обаче успява да допринесе за американската победа в ролята на цивилен, със своите безпрецедентни технически познания.

След войната Чарлз и Ан живеят известно време в Кънектикът, след което се местят на Хаваите. Двамата имат общо четири деца.

Линдберг е носител на редица награди, сред които и Медал на честта за полета си от 1927 г. Той е и автор на няколко книги, една от които – „Духът на Сейнт Луис“, му носи престижната награда „Пулицър“.

Най-важната награда за Линдберг обаче несъмнено е любовта на хората, която не стихва въпреки противоречивото му поведение в периода преди и по време на Втората световна война.

Неговият подвиг вдъхновява едно момче от Уапаконета, Охайо, което след време ще се превърне в първия човек, стъпил на Луната.

Може би това е нещото, към което трябва да се стремим в живота си. Да бъдем вдъхновители. Да живеем така, че действията ни да мотивират следващите поколения да продължават да градят светлото бъдеще на човешката цивилизация.

Източник: Britannica.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: