Ще дойде ли краят на света, ако костенурките изчезнат?

От 2000 г. насам на всеки 23 май светът отбелязва Световния ден на костенурката. С какво тези създания са толкова важни за биологичния баланс на нашата планета и до колко заплахата от изчезването им може да навреди на живота ни? Днес ще обърнем внимание в дълбочина на тази тема.

Костенурките са едни от най-древните животински видове, които населяват Земята. Експерти твърдят, че тяхното съществуване датира 200 млн. години назад във времето, което означава, че те са бродели по повърхността на планетата ни заедно с динозаврите.

Масово костенурките са смятани за едни от най-спокойните и лениви животни. Те обикновено са и предпочитаният домашен любимец за много малчугани из целия свят.

Зад привидно спокойната им и мъдра осанка обаче се крие енергична и жизнена натура, която спомага за постигането на баланс между цели екосистеми.

Разделяме костенурките на няколко отделни вида. Първият от тях е изцяло сухоземен. Неговите представители обитават единственото сушата и не плуват. Вторият вид са такива, които могат да плуват. Тях често описваме с общото название земноводни. Има и трети вид, които обитават сладки води.

През последните години се наблюдава обезпокоителна тенденция по намаляване на популациите на костенурки из целия свят. Това логично поставя въпроса: какво би се случило, ако те изчезнат като вид?

За пример: в периода между 2004 и 2014 г. популацията на пустинната костенурка в щатите Калифорния, Невада и Юта е намаляла с 37%. Този вид е обявен като застрашен от изчезване.

Проведено научно изследване доказва, че в модерната епоха на човешки възход 61% от 356-те вида костенурки или са изчезнали, или популациите им са намалели драстично.

Сред основните фактори, които влияят негативно върху този животински вид, са бракониерството, климатичните промени и умишленото унищожаване на техните хабитати от страна на хората.

Костенурките може и да са надживели динозаврите, „но те нямат време да еволюират, за да се предпазят от това да бъдат сгазени на пътя“. Това казва професор Уит Гибънс от университета в Джорджия.

Е, какъв би бил светът без костенурки?

Или може би трябва да се попитаме как би ухаел един свят без костенурки.

Костенурките ни вършат изключително огромна услуга, като разчистват мъртвата риба от реките и езерата по земното кълбо.

„Те не носят вреди, а вършат много добрини“, споделя професор Гибънс.

Костенурките освен това подсигуряват подслон на много други животински видове. Хралупите им осигуряват дом на зайци, рисове и пещерни сови.

Костенурките допринасят за баланса между водния и земния свят. Те са наричани и „биоинженери“ поради редица свои поведенчески характеристики. Например: когато една костенурка се нахрани с диви ягоди, след което изхвърли фекалиите си заедно със семената от диви ягоди на няколко километра разстояние, тя натурално допринася към обогатяването на околната среда.

Загубата на костенурките като вид би навредило на културата и психологията на редица общества, в които костенурката се издига на пиедестал.

Според експерти това, което можем да направим, е да не взимаме диви костенурки у дома, а по-скоро да се обръщаме към сертифицирани зоомагазини или приюти. Определено имаме много работа и с бракониерството и незаконната търговия на тяхното месо.

Да, светът най-вероятно ще продължи да съществува и без костенурки. Но струва ли си да ги жертваме за задоволяването на нашите повърхностни човешки нужди? Аз не вярвам в това.

Източник: Nat Geo

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: