Трагичните съдби на вещиците от Кънектикът

Източник: Pexels

Днес може би темата с преследването на вещици изглежда налудничава, но само преди няколко века именно тя е плашила до смърт хората из Западна Европа и Новия свят.

Наказателните процеси срещу жени, смятани за вещици, в американския щат Кънектикът стават популярни поради факта, че те са първите от рода си на континента. Историците вярват, че именно там, в градче на име Хартфорд, за пръв път е извършена екзекуция на жена, обвинена във вещерство.

Процесът по преследване и екзекутиране на вещици в района на Кънектикът се случва в периода между 1647 и 1663 г. През тези 16 години са проследени общо 37 случая на жени, обвинени във вещерство. Единадесет от тях са завършили с екзекуция.

Периодът, познат и като вещерската паника, започва с екзекуцията на Алс Йънг през пролетта на 1647 г. и стихва окончателно чак през 1670 г. с освобождаването на Катрин Харисън.

Историците твърдят, че Алс Йънг е първата жена, осъдена за вещерство, не само в Кънектикът, но и из всички тогавашни колониални земи в Новия свят. Нейната екзекуция, за която се смята, че е била извършена чрез обесване, се състои на 26 май 1647 г.

Подробности около случая с Алс Йънг липсват. Някои исторически извори карат експертите да смятат, че разразилата се вирусна епидемия в района по същото време може би е допринесла за обвиненията във вещерство срещу Йънг.

Мери Джонсън е друг популярен персонаж от истерията с вещици в щата Кънектикът. Тя е първият случай на обвиняема, която прави пълно самопризнание. Джонсън работи като домашна помощница, когато през 1648 г. е арестувана и обвинена в кражба.

След продължителни разпити и изтезания Джонсън признава, че има „близки отношения с дявола“. Тя споделя за интимни сексуални връзки с „мъже и дяволи“, както и за извършено от нея убийство на дете. Екзекуцията на Джонсън се отлага във времето, тъй като по време на задържането ѝ в Хартфорд тя е бременна. Обесена е на 6 юни 1650 г.

Случаят с Катрин Харисън също е един от най-знаковите от вещерската истерия. Катрин е бивша прислужница на капитан Джон Кълик и вдовица на глашатая на Уедърсфийлд, Кънектикът. Харисън е родена в Англия, а пристига в Америка някъде през 1651 г.

Тя се превръща в една от най-богатите дами в Уедърсфилйд, след като наследява богатството на съпруга си. През 1668 г. Харисън е осъдена за клевета срещу Гууди Грисуолд. В периода между 1668 и 1669 г. Катрин е обвинена и във вещерство. Обвиненията срещу нея са няколко на брой, сред които нарушаване на забраната за работа в неделя, предсказване на бъдещето и използване на черна магия.

На 11 май 1669 г. Харисън е задържана в местния затвор, където очаква решението на съда. Процесът се проточва, като съдиите не стигат до съгласие по отношение на достоверността на повдигнатите ѝ обвинения. През май 1670 г. Катрин е освободена от затвора и е изгонена от Кънектикът.

Историята с преследването и екзекутирането на вещици в Кънектикът продължава да има отражение и днес. Наследниците на някои от осъжданите по време на истерията с вещици в региона все още търсят своята справедливост и публично извинение към жертвите. През октомври 2012 г. петиция с подобно искане бива отхвърлена от властите в Кънектикът.

През 2017 г. местните власти в Уиндзор, Кънектикът, внасят резолюция, с която символично изчистват обвиненията на две жени от града, екзекутирани по време на истерията с вещици – Алс Йънг и Лидия Гилбърт.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: