Музикални истории: на магистралата към Ада

Източник: Youtube

Хората, независимо от религията, която изповядват, често си мечтаят за Рая. Представят си какво би било там, дори го сънуват.

С Ада обаче ситуацията е различна.

Някои мислители твърдят, че Адът е тук, на Земята и всички нещастия, които ще преживеем, са само част от тленния ни земен живот.

Тогава не се ли обезмисля битката между доброто и злото? Ако няма „наказание“, равносметка след това, което наричаме смърт, има ли значение дали човек е живял в смирение и е вършил добри дела или е изпитал всички порочни удоволствия на живота?

Днес няма да се занимаваме с тези философски въпроси. Вместо това ще се опитаме да научим повече за историята на един от най-големите хитове на небезизвестните бунтари от AC/DC – „Highway to Hell“ (или в буквален превод на български – „Магистрала към Ада“).

Често ние, човешките същества, се стремим да намираме дълбок смисъл в неща, които са просто такива, каквито изглеждат, и зад тях не се крие нищо по-специално.

Така например след дебюта на сингъла „Highway to Hell“ през 1979 г. много експерти анализират появата му като форма на опониране на друго хитово рок парче – „Stairway to Heaven“ („Стълбище към Рая“) на Led Zeppelin.

Членовете на AC/DC обаче отричат подобни аналогии.

Как обаче се появява „Highway to Hell“? Би трябвало да има някаква вдъхновяваща история. Нали?

Парчето на австралийските музиканти олицетворява динамичния живот на една рок звезда – постоянното лутане между концерти и пътувания.

Всъщност наистина зад песента стои любопитно вдъхновение. По ирония на съдбата вдъхновителят е магистрала на име Кенинг, която свързва околовръстното шосе на австралийския град Пърт с неговото пристанище. Именно на това пристанище са някои от любимите пъбове на тогавашния вокалист на групата – Бон Скот.

Бон Скот е намерен мъртъв в колата на свой приятел само шест месеца след премиерата на песента.

„Highway to Hell“ печели наградата за най-популярна австралийска песен в чужбина на APRA Awards.

Каква е вашата лична интерпретация на „Highway to Hell“?

Източник: nme.com, songfacts.com

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: