Истина ли е? Всички хора със сини очи имат общ произход

„В началото бе Словото…“ – Йоан 1:1-18

В началото на човешкия род всички наши предшественици са били с кафяви очи.

Кога се е появил синият цвят очи? И истина ли е, че всички хора със сини очи имат един общ прародител?

Днес ще се опитаме да отговорим на тези въпроси с помощта на научния ресурс, наличен към момента.

Макар и по темата да има редица проучвания, учените все още нямат категоричен отговор по отношение на това кога за пръв път се е появил рецесивният ген на сините очи в човешкото ДНК.

Нека разгледаме казуса в хронологичен ред. През 2014 г. в свое собствено изследване, подкрепено от сп. „Нейчър“, Иниго Олалде от Института по биология в Барселона говори за данните, получени вследствие на проучването на скелет, открит в испанска пещера.

Археологическите находки принадлежат на мъжки индивид, живял преди около 7000 години. От изследванията на неговото ДНК се оказва, че някои от хората, населявали Иберийския полуостров, са имали тъмна кожа и сини очи.

Въпреки че днес свързваме сините очи със светлите и руси скандинавци, от изследването на Олалде се оказва, че този цвят очи е бил разпространен сред ловците, върлували из териториите на днешна Испания.

Учените сравняват ДНК-то на открития в пещера в близост до град Леон, Испания, човек с това на други праисторически фосили. Екипът на Олалде приравнява резултатите и към ДНК-то на 35 съвременни европейци.

Учените отличават тези тъмнокоси ловци като принадлежащи към род, съществувал преди около 7000 години, и населявал огромните територии от Испания до Сибир.

Всички тези тъмнкоси синеоки ловци са били генетично свързани и според учените именно те са далечните прародители на днешните северноевропейци.

Смята се, че днес около 20 до 40% от европейците имат сини очи. След проведено изследване на ДНК-то на доброволци се оказва, че 99,9% процента от тях споделят обща мутация в гена, който отговаря за цвета на очите, пишат от научното издание „Splice“.

Според тази публикация от 2016 г. всички хора със сини очи на планетата могат да проследят родословието си до един общ прародител, който е живял преди около 10 000 години някъде край Черно море.

Как обаче генът на сините очи успява да се разпространи из цяла Европа и около 1/3 от населението на Стария континент да се сдобие с такъв цвят очи?

Според учени от университета в Копенхаген при появата на сините очи те са започнали да се смятат за изключително атрактивни и хората, носители на този ген, са били предпочитани брачни партньори.

Категоричен отговор на въпроса дали всички хора със сини очи имат общ предшественик все още не съществува.

И все пак няма ли да е невероятно всички синеоки хора да се окажем едно голямо семейство от далечни, загубили следите си, братовчеди? 🙂

Източник: Nat Geo, Splice, All About Vision

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: