Всяко дете заслужава да бъде щастливо

Днес много страни по света отбелязват Международния ден на детето.

И макар образът на детето да изниква в съзнанието ни с широка усмивка, безгранично щастие, въображение и безброй мечти, много деца по света живеят в условия, несъвместими с нормалното.

Балканският манталитет обикновено замъглява съзнанието ни и не ни позволява да си представим, че някъде е „по-зле от тук“.

Но това е факт. Защото животът не се ограничава с това, което се случва в Европа, САЩ, Канада и Австралия.

Защото на много места по света стотици хиляди деца живеят под прага на бедността, нямат достъп до образование и здравеопазване, нямат течаща вода и си лягат гладни, биват експлоатирани да полагат труд.

Може би се сещаме от време на време за тези деца, но рядко говорим за тях.

Ще започнем с една статистика на международната неправителствена организация „СОС Детски селища“ от ноември 2015 г.

От нея разбираме следното: към горепосочената дата около 2,2 млрд. е общият брой на деца до 18 г. по света; 570 млн. от тях живеят под прага на бедността (с по-малко от 1,25 щатски долара на ден); 150 млн. деца са загубили един или двамата си родители; общо 220 млн. деца живеят в риск.

Според доклада на организацията повече от 3/4 от децата живеят на два континента – Азия и Африка. До 2030 г. се очаква детската популация в Африка да нарастне с 15%.

По-голямата част от децата, които живеят без родителска грижа, се намира в района на Субсахарска Африка.

Ключовите фактори, които определят дали едно дете се намира в риск, са: бедността; здравословното състояние (на децата и техните родители); социалната и културна среда, в която расте детето; наличието на насилие в социалната среда; политически и икономически фактори, военни конфликти.

Според доклада на „СОС Детски селища“ 60% от децата в Африка живеят под прага на бедността. Друга притеснителна статистика показва, че голяма част от децата, които остават без родителски грижи, губят родителите си по здравословни причини. Около 15 млн. деца в Субсахарска Африка остават без родители по вина на СПИН.

По отношение на основните причини, които свързват децата и младежите с „СОС Детски селища“, са: бедност (62%), смърт на един или двамата родители (13%), многодетно семейство (8%), нестабилна семейна среда (5%), болен родител (4%), друг фактор (8%).

Източник: SOS Children’s Villages International

Последната таблица представя страните, подредени по индекс, който предполага на какъв риск са изложени децата в съответната среда.

Сами можете да видите, че в долната половина на таблицата, където децата са в най-голяма безопасност, се намират предимно развити страни.

В горната половина, където децата са изложени на по-голям риск, са развиващи се страни, от Третия свят, предимно от Африка и Южна Америка.

Да, не можем да променим целия свят.

Но можем да помагаме, дори и с малко. Можем да говорим повече за тези проблеми. Да ги обсъждаме с приятелите, роднините, с децата си.

И тук не става дума за ограничения и фалшиво състрадание.

Важно е обаче да знаем и да не затваряме очите си пред грозната истина, която е реалност на много места по света.

Докато в някоя развита страна едно дете се тръшка за нов смартфон или хамбургер за вечеря, някое дете работи вместо да ходи на училище, ляга си с празен стомах и може би си мечтае само за един чифт нови обувки (тъй като старите вече са протрити или пък изобщо няма такива). Или пък може би си мечтае да не чува бомби всяка вечер…

Да, светът е устроен така. Винаги ще има много богати и много бедни. Но това не е оправдание да бъдем безразлични.

Честит празник!

Източник: SOS Children’s Villages International

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: