Екзотична непозната материя може би изгражда неутронните звезди

Източник: Jyrki Hokkanen, CSC – IT Center for Science

Изследователска група от финландски учени се е натъкнала на доказателства за наличието на екзотична кваркова материя във вътрешността на най-масивните познати неутронни звезди.

Учените стигат до това заключение, след като комбинират най-скорошните резултати от проучвания в областта на ядрената физика и физиката на елементарните частици с измерванията на регистрирани гравитационни вълни от сблъсъка на неутронни звезди.

Цялата материя, от която сме изградени и която ни заобикаля, е съставена от атоми, чийто ядра, наситени с протони и неутрони, са заобиколени от електрони с отрицателен заряд.

Неутронните звезди обаче представляват нещо коренно различно. Там атомните ядра се разпадат на протони и неутрони. Свободните протони се свързват с електроните и образуват още неутрони.

Плътността на неутронните звезди е изключително голяма.

До този момент не беше ясно дали материята във вътрешността на най-масивните неутронни звезди не представлява нещо непознато и невиждано досега.

Изследователите от университета в Хелзинки отговарят с „да“ на тези съмнения и със своето проучване, чийто резултати са публикувани в сп. „Нейчър Физикс“, обясняват за наличието на кваркова материя във вътрешността на неутронните звезди.

„Потвърждаването на съществуването на кваркова материя в неутронните звезди бе една от най-важните цели за физиците, изучаващи тези обекти, през последните 40 години“, споделя професор Алекси Вуоринен от университета в Хелзинки.

Учените от изследователския екип предлагат комбиниране на скорошни открития в областта на физиката на елементарните частици и ядрената физика с различни астрофизични измервания. По този начин според тях ще стане възможно „дешифрирането“ на тази нова и екзотична материя.

Групата на Вуоринен предполага, че слоят от тази кваркова материя би могъл да заема около половината от размера на цялата неутронна звезда.

Все пак учените отбелязват, че на този етап все още знаем прекалено малко за строежа на неутронните звезди.

Професор Вуоринен подчертава, че все още съществува възможността всички неутронни звезди да са изградени изцяло от неутрони без намесата на екзотична кваркова материя.

Това все пак не би обяснило странното поведение на материята в тези космически обекти.

По-нататъшни изследвания ще хвърлят повече яснота върху тези съмнения.

Източник: phys.org, Nature Physics

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: