Мисия „Черен екран“: един виртуален протест

Източник: Instagram

Социалните мрежи вече отдавна са се превърнали в един заместител, макар и невинаги достатъчно достоверен, на традиционните медии.

Първоначалната им функция за развлечение отдавна е задмината от редица други опции, интегрирани с течение на времето.

Социалните мрежи са най-бързият начин за достъп до информация, тъй като дори качествените и уважаващи себе си световни медии вече трайно пребивават в тях и споделят информация там непрестанно.

Отваряйки профилите в социалните си мрежи вчера сутринта, бях застигната от известна доза тревожност.

Черен екран.

Какво означава това? Явно до мен все още не бе стигнала новината за #BlackoutTuesday, за която със сигурност вчера сте научили.

Преглеждах фийда (тази прекрасна българска дума) си и виждаш все същия черен екран, споделен от познати, приятели, известни личности, включително спортисти, актьори, певци, учени и прочее.

Инициативата събра много поддръжници, но и солиден брой недоброжелатели.

Истината (както често се случва) може би е някъде по средата.

Аз не „почерних“ социалните си мрежи. Не защото съм „хейтър“, не и защото не ми пука. Напротив. Преди дни подписах петицията с искане за справедливост по случая Джордж Флойд, защото в нея виждам перспективата за някакъв траен ефект.

Причината да не се включа в този своеобразен виртуален протест е друга. Не видях смисъл в него, не видях някаква реална полза и цел.

Видях една верижна реакция, типична за стадния манталитет. Да направя това, защото всички други го правят. В случая обаче тенденцията за следване на чуждия пример не е негативна.

Подсъзнателното залъгване е с добри намерения. Мислим, че по този начин ще помогнем. Как? Не мисля, че някъде видях изцяло ясен и обоснован отговор.

Да, ще изпълним интернет пространството с „черни екрани“, но това няма да предизвика съчувствие или състрадателност у тези, от които всъщност зависят решенията в една държава и в едно общество.

Вълната от черни екрани през изминалия вторник ядоса много от представителите на тази раса, която етично ни е забранено да назоваваме.

Голяма част от тях разбраха този жест на съпричастност като израз на безкрайно лицемерие. И не мога да отрека, че имат правото да мислят така.

В днешно време се наблюдава тенденция хората изведнъж да стават съпричастни и строго аргументирани по теми, върху които не са се замисляли до вчера следобед.

Обикновено тласъкът на подобни вълни от обществено недоволствие са някакви възмутителни събития, станали медийно достояние.

Защото много лоши неща се случват по света, без да бъдат отразени в медиите.

В подобни групови акции с цел подобряване на живота в дадено общество няма нищо лошо. Но безразборното хвърляне на думи и първично емоционалните действия често не дават никакъв резултат.

Зад всяка кауза трябва да стоят изпълними цели, до които да се достига чрез определени легални действия. Агресията не се потушава (не и трайно) с агресия, нито с голо недоволство.

За да не ставам и аз част от всички „думохвъргачи“, ще завърша това с няколко цитата от статия на The New York Times, в която чернокожи служители на медията изказват мнението си по отношение на вълната от черни екрани в социалните мрежи.


„Почувствах смесени чувства от факта, че толкова мои „бели“ приятели (които със сигурност са имали добри намерения) публикуваха черния екран. Може би са почувствали удовлетворение от усещането, че са допринесли за каузата, но честно казано не виждам какво точно се постига с това.“

„Мисля, че повечето хора се чувстваха принудени да се включат, за да не бъдат посочени с пръст като единствените, които не са публикували черен екран.“

„Смятам, че е чудесно, че хората искат един визуален символ на солидарност, но и виждам хора, които до този момент не са казвали и дума по темата, да изказват мнение и да се включват в инициативата, за да не се злепоставят пред последователите си.“


Източник: The New York Times

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: