Нов климатичен модел плаши с голяма суша

Анализът на нов климатичен модел, изготвен от австралийски изследователи, показва, че югозападната част на Австралия ще се сблъсква с все по-интензивни и продължителни периоди на суша вследствие на климатичните промени.

Австралия обаче не е изключение.

Много важни земеделски и горски райони из цялото земно кълбо като Амазония, Средиземноморието и Южна Африка предстои да изпитват все по-чести и интензивни периоди на суша.

И макар и някои региони като Централна Европа и тайгата да се очаква да стават по-влажни, и техните сухи периоди предстои да бъдат по-драматични.

Проучването, публикувано в Geophysical Research Letters, е изготвено с най-новото поколение системи за обработка на климатични модели.

То ще послужи и за най-новия доклад за глобалното затопляне, който предстои да бъде издаден от Междуправителствения панел за климатични промени.

„Новите модели дават драматични прогнози за бъдещи периоди на засушаване и показват, че тяхната интензивност и продължителност е пряко свързана с количеството емисии на парникови газове в атмосферата“, споделя авторът на изследването д-р Анна Укола.

Според учените намаляването на емисиите не би направило коренна промяна в сценария и все пак си струва да се направи усилие.

Един от „страничните ефекти“ на глобалното затопляне е намаляването на валежите, но и тяхната непредсказуемост.

„Посланието на климатичните модели е ясно – колкото по-рано успеем да намалим вредните емисии, толкова по-малко социална и икономическа вреда ще изпитаме в бъдеще“, допълва д-р Укола.

Източник: phys.org

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: