Имал ли е Марс пръстени в миналото?

Учени, които се занимават с изучаването на орбитите на естествените спътници на Марс, предполагат, че са открили доказателства за това, че някога Червената планета е имала пръстени.

И че може би в бъдеще ще се сдобие с тях отново.

Днес Марс няма пръстени, но пък притежава две малки луни – Фобос (22 км в диаметър) и Деймос (12 км в диаметър).

Орбитата на Деймос е малко по-голяма в сравнение с тази на Фобос. Спътникът прави една пълна обиколка около планетата за малко повече от един марсиански ден (марсиянският ден се равнява на 24 часа и 39 минути).

Фобос се намира в по-голяма близост до Марс и завършва една своя обиколка за 7 часа и 30 минути.

Невинаги обаче е било така, споделя Матия Чук от Института СЕТИ в Калифорния.

През по-голямата част от историята си Марс е имал пръстени, както и поредица от протолуни, които се разрушавали и създавали наново и в крайна сметка образували Фобос.

Тази хипотеза бе предложена през 2017 г. от Дейвид Минтън от университета Пърдю и неговия студент Андрю Хеселброк.

Чук обяснява, че според тази теория тези прото-луни (впоследствие образували Фобос), Деймос и първият пръстен са се образували от материя, обикаляла в орбита около планетата в нейните най-ранни периоди на формиране.

Тази ситуация не би се задържала за дълго, тъй като гравитационният ефект от страна на материята, съставляваща пръстена, би нарушил орбитата на прото-Фобос и би го изхвърлил надалеч.

В същото време материята от пръстена би се разрушила малко по малко, „падайки“ към Марс.

След процеса по разрушаване на пръстена гравитационното привличане на Червената планета би привлякло отново прото-Фобос все по-наблизо.

Прото-Фобос се е приближавал все по-близо, докато бъде разкъсан от гравитационните сили на Марс, формирайки нов пръстен.

След време около 20% от материята на пръстена би формирала нов прото-Фобос. Той отново би започнал да се отдалечава, докато остатъците от пръстена се „разбиват“ в Марс.

След това процесът се повтарял отново. Според учените това може би се е случило шест-седем пъти.

„Всеки път имаме по-малко и по-малко материя. И пръстени, които се задържат за по-дълго“, обяснява Чук.

Към този момент това е просто теория, която се стреми да обясни странните орбити на спътниците на Марс.

Преди десетилетия учените смятали, че Фобос и Деймос са били привлечени от астероидния пояс, който е в голяма близост до Червената планета.

Тази теория бива отхвърлена, тъй като орбитите на Фобос и Деймос лежат в равнина около екватора на Марс, което означава, че те най-вероятно са се формирали в орбита около планетата.

Има обаче един проблем, на който дълго време не се обръща внимание. Орбитата на Деймос има наклон от 2 градуса спрямо гореспоменатата равнина.

Обяснението, което учените дават днес е, че преди около 2,5 млрд. години движението на прото-Фобос най-вероятно е променило наклона в орбитата на Деймос.

Такава промяна би се случила единствено, ако вътрешната луна се движи навън. А това пък би се случило единствено, ако Марс е имал пръстен.

Какво се е случило с остатъчния материал от пръстените на Марс?

Има няколко варианта. Но предвид факта, че до този момент не са открити доказателства за натрупване на материя по екватора на планетата, най-вероятно или частиците са изгорели в атмосферата на Марс или следите от тях са ерозирали (в миналото планетата е била по-влажна и активна).

Междувременно Фобос се приближава все повече към Марс и според НАСА през следващите 50 млн. години той ще бъде буквално разкъсан.

Когато това се случи, Марс отново ще има свой пръстен, от който може би ще се формира един по-дребен наследник на днешния Фобос.

Теорията за пръстените на Марс бе представена на тазгодишната виртуална среща на Американското астрономическо общество.

Източник: Cosmos magazine

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: