Конспирациите или как липсата на знания прояжда обществото

Несъмнено всеки човек е чувал, чел е или дори някога е вярвал в поне една конспиративна теория.

Конспирациите далеч не са нещо, присъщо единствено на модерния свят, но днес те определено са по-силни от всякога, подхранвани от интернет потоците за разпространение на информация.

Не е трудно да направим един обобщен образ на хората, които са най-склонни да вярват и да разпространяват конспиративни теории, но днес няма да се занимаваме с това, защото лесно някой би останал обиден.

Конспирациите са нещо като езотериката и голяма част от религиозните култове. Вяра в невидимото. Опит за обясняване на обикновени случки или процеси в природата с някакви тайнствени паранормални методи.

На този принцип обществото действа от хилядолетия.

Когато небето се разкъсвало от гръмотевици, древните гърци оправдавали това с гнева на Зевс и олимпийските богове. Когато настъпвал период на суша и Нил не бил достатъчно пълноводен, за да напои насажденията, древните египтяни си обяснявали това с нрава на боговете.

Тук дори не говорим за прецедент при политеистичните религии, които са доминирали в условията на древния свят.

Дори днес, в свят, който уверено наричаме модерен и преобладаващи са монотеистичните вероучения, много хора се уповават на религията, за да си обяснят различни събития, независимо дали в личен или по-мащабен план.

Характерно е за човека като вид да отдава голямо значение на някакви по-висши сили, когато сам не може научно или по някакъв друг рационален начин да си обясни случващото се.

Аналогична е ситуацията с конспиративните теории.

Те не са нищо повече от един опит да се обясни нещо напълно реално и нормално по начин, по който случилото се да изглежда недостижимо, дело на по-висши сили и прочее.

Хората, които имат проблеми с доверието и страдат от синдрома, че всички (най-вече висшестоящите) ги лъжат, са по-склонни да вярват в конспирации. Защото те им дават доказателство за това, че за пореден път са били излъгани.

Липсата на знания също подклажда афинитета към конспирациите. Когато не можеш да разбереш защо дадено нещо се случва по рационалния и научен път, се опитваш веднага да намериш „вратичка“.

Колкото по-необразован си, толкова по-лесно би било някой да те накара да повярваш в поредната конспиративна теория.

Това условие обаче не е изцяло валидно, тъй като днес наблюдаваме феномен, който е трудно обясним.

Все повече интелигентни и образовани хора стават проводници на фалшиви новини, граничещи с това да се превърнат в налудничави конспирации.

Най-актуалната конспиративна теория, пуснала пипалата си и на територията на България, говори за това как милиардерът Бил Гейтс и съпругата му Мелинда са съучастници в грандиозен заговор за това цялото население на планетата уж да бъде ваксинирано срещу COVID-19, а всъщност да бъде чипирано.

В София дори бе организиран протест срещу Бил Гейтс и „петжито“, който заклеймяваше всеки противник на съответното протестно верую като „соросоид“ и тъй нататък.

Не знам дали хората осъзнават до какви тежки последици може да доведе това безразборно разпространение на фалшиви новини. Хората явно не сме достатъчно зрели, за да селектираме и филтрираме достоверната и недостоверната информация в мрежата.

За съжаление стотици, а може би хиляди хора само в България, четат и вярват на писаниците в претендиращите да бъдат медии ПИК, Блиц, секира.бг, лупа.бг, клюка.бг и т.н. Списъкът с кафяви медии е доста по-дълъг от този с такива, които си заслужават вниманието.

Жалко.

Едни от любимите (да се разбира най-смешни) ми конспиративни теории са онези, свързани с извънземни и НЛО.

В голяма част от случаите на хора, които твърдят, че са забелязали НЛО, извънземният кораб се оказва планетата Венера, която е един от най-ярките обекти в нощното небе.

Ако има извънземни на Земята, то или те са изключително развита цивилизация, която умее да преодолява огромните разстояния в космоса или просто на нас ни куца математиката.

Бързо отклонение. Най-близката звезда до Земята (освен Слънцето, разбира се) е Алфа Кентавър. Тя се намира на малко повече от 4 светлинни години разстояние от планетата ни. Ако космическият апарат „Вояджър“ бе изпратен към тази планетарна система, биха му отнели около 70 000 години, за да я достигне.

Сами разбирате, че дори „близо“ в космически мащаби означава „ужасно далече“.

Не мога да гадая какво би се случило, ако учените открият данни за наличието на извънземен живот – на Земята или където и да е из Вселената.

Знам само едно. Като човек, който е влюбен в науката и мечтае да стане учен, аз бих съобщила на цялото човечество без капка съмнение.

Разбира се, има начин тази информация да бъде поднесена деликатно.

А дори и да открием следи от наличието на извънземна цивилизация някъде из галактиката, то това може би ще разстрои учените повече, отколкото ще ги развесели.

Нека предположим, че съвсем скоро открием планетарна система на 1000 светлинни години от Земята, където има планета с перфектните условия за живот.

Дори и това да е така, светлината пътува 1000 години от онази планета до нас. Това означава, че ние я виждаме 1000 години назад в миналото. Не знаем как изглежда тя в момента, нито какво се случва с евентуално съществуващата там цивилизация.

1000 години са много и малко на космически език. Сега е 2020 г. Ако върнем лентата назад и се озовем в 1020 г., разликите в развитието на цивилизацията между тогава и днес може би ще са много повече от приликите.

Ако отидем 1000 години напред? 3020 година. Можете ли да си представите как ще изглежда обществото ни тогава или дали ще съществува изобщо?

Конспирациите са добър начин да тренираме мозъка си, опитвайки се да намерим разумното и неразумното в тях.

Но най-важно от всичко е да мислим преди да говорим. И преди да вярваме.

Едно мнение за “Конспирациите или как липсата на знания прояжда обществото

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: