Размисли и страсти след края на „Евровизия“ 2021

Източник: Инстаграм/@eurovision

Всяка година с нетърпение очаквам сутринта след „Евровизия“, за да се наситя с експертни коментари. Вихрят се едни ожесточени тиради, оплакващи музикалната култура на драгия европеец, правят се едни безумни сравнения, неизменно се охулва и българския представител.

Националните журита на „Евровизия“ никога не са гласували справедливо, затова и преди няколко години регламентът бе променен, така че вотът на публиката да е с еднакво голяма тежест. „Евровизия“ не е „Екс фактор“, „Гласът“ или „Мюзък айдъл“. „Евровизия“ е едно преживяване, което много хора истински обичат и да си правиш гавра с тях, издигайки на пиедестал експертното си мнение, не те прави куул. Защото голяма част от хората, които се присмиват на „ниското качество“ на конкурса, през по-голямата част от годината щракат с пръсти по механи и чалготеки. „Евровизия“ не претендира за представителна извадка на качествената музика в Европа. Защото целта на това събитие е отвъд музиката. „Евровизия“ е ентъртейнмънт шоу, а не телевизионно предаване, което търси следващите Уитни Хюстън и Майкъл Джаксън. Понякога ги открива, случайно, но не това е главната ѝ цел.

Нека преминем бързо през челната десятка от снощи.

10.Гърция

С 91 точки от журито, 79 от вота на публиката и общ сбор от 170 точки южната ни съседка запълни топ 10 на вчерашния финал, измествайки България на 11-а позиция. България също събра общо 170 точки, но тъй като публиката ѝ даде по-малко точки от Гърция, нашата представителка Виктория се нарежда след Стефания и песента ѝ Last Dance. Гърция далеч не беше сред моите лични фаворити въпреки всичките ми симпатии към Стефания. Парчето звучи повтарящо се, леко хаотично в чисто композиторски аспект и някак остаряло, сякаш кацнало от 2010 година. Заигравката със зелен екран на живото изпълнение също не беше кой знае колко впечатляващо и невиждано. Трябва все пак да се отбележи, че сценичният тоалет на Стефания бе един от най-добре подбраните снощи.

9.Русия

Девета с общ сбор от 204 точки се класира представителката на Русия – Манижа, със своята песен Russian Woman. Песента на Манижа комбинира някаква форма на рап и contemporary музика с фолклорни мотиви, а цялостната визия на изпълнението напомня някакъв древен племенен ритуал. Посланието на песента е наистина умилително, а харизмата на Манижа успя да ѝ спечели симпатиите на публиката въпреки прогнозите на букмейкърите, които я поставяха далеч извън топ 10.

8.Литва

Осми се класираха изпълнителите от Литва с песента Discoteque. The Roop бяха фаворити и миналата година, когато обаче провеждането на конкурса бе отменено. Те успяха да спечелят гласовете на зрителите и въпреки ниските оценки от националните журита намериха място в челната десятка. Литовците изпъкнаха с налудничавата си хореография и харизматично изпълнение на сцената.

7.Малта

През последните два месеца Малта беше едно от най-спряганите имена за титлата в Ротердам, но очакванията далеч не се оправдаха. Малта влезе в топ 3 от вота на националните журита, но бе неочаквано отритната от публиката, която ѝ даде едва 47 точки. Дестини е победител в детското издание на конкурса от 2015 г., когато то бе организирано и проведено в България. Дестини не успя да изпъкне на фона на другите фаворити въпреки добрите си вокални възможности.

6.Финландия

Публиката издигна Финландия до 6-то място в крайното класиране въпреки гласовете на националните журита, които бяха наредили скандинавската страна на 11-а позиция. Blind Channel изпълниха песента Dark side, която според тях самите попада в жанровата категория „violent pop“. Финландците направиха едно от най-ангажиращите и енергични изпълнения на сцената на „Евровизия“ и заслужено попаднаха в топ 10.

5.Украйна

Украинската група Go_A успя да спечели сърцата на зрителите, които наредиха тяхното изпълнение на 2-ро място. Именно това успя да ги издигне до челната петица, тъй като националните журита бяха оценили песента сравнително слабо. Украинската песен впечатли с любопитна комбинация между фолклорни мотиви и техно ритми, като така намери място сред най-добрите.

4.Исландия

Исландците, които дори не изпълняваха на живо в залата, заеха почетното четвърто място. Двама членове от групата бяха карантинирани и поради тази причина изпълнението, което бе излъчено снощи, бе от втората репетиция на групата в Ротердам. Исландия и Литва бяха тазгодишните „типични“ представители на „Евровизия“ – нелогични, шантави и дори комични. Но очевидно това е нещо, което зрителите на конкурса харесват и оценяват високо.

3.Швейцария

Любимецът на националните журита бе класиран на 6-то място от зрителите и по този начин зае 3-та позиция в общото класиране. Щвейцарската песен, изпълена от млад певец с албански корени, също дълго време бе една от най-често спряганите претендентки за победата. Странният избор за сценично представяне обаче раздалечи публиката от Джон и неговата Tout l’univers.

2.Франция

Французойката със сръбски корени Барбара Прави спечели одобрението и на публиката, и на професионалното жури, но това не успя да ѝ достигне за победата. Меланхоличната, със звученето на класически френски шансон, песен успя да постигне популярност и одобрение из цяла Европа.

1.Италия

Победата за пръв път от 31 години насам отиде в Италия и нейните представители Måneskin с тяхната рок песен Zitti e buoni. Италианците се класираха четвърти според националните журита, но публиката успя да им даде безапелационното първо място. Разбира се, победата не мина без скандали, включително и разпространен фалшив слух за употреба на наркотични вещества, която активно се споделя и от българските експерти по „Евровизия“.

Струва си да отдадем заслуженото и на българската представителка, която въпреки нелепите сравнения с Били Айлиш от страна на непросветените, успя да се представи достойно и зае 6-то място в гласовете на журитата. Вики не бе облагодетелствана от подребата на изпълненията снощи, затисната от динамичната Финландия от една страна и диско Литва от друга. И въпреки всичко – браво, Вики!

Как гласува българската публика? Ето кои са топ 10 изпълненията според българските зрители, подредени от 1 до 10: Италия, Франция, Финландия, Русия, Украйна, Сърбия, Азербайджан, Швейцария, Гърция, Швеция.

Как гласува българското жури? Ето топ 10, подредени отново от 1 до 10: Молдова, Италия, Гърция, Франция, Португалия, Малта, Испания, Израел, Нидерландия, Финландия.

Изводите от „Евровизия“ 2021 година: 1.Четири от петте топ песни са на език, различен от английски.

2.Националните журита отново потвърдиха лошата си репутация, като пак имаше размяна на точки между „приятелски“ държави. Един от лошите примери е включително българското жури, което е широко осъждано в онлайн форумите. Нашите 12 точки отидоха за Молдова, която беше най-посредствената песен на финала.

3.Рокът никога не умира, както каза вокалистът на италианската група Måneskin. Голямата подкрепя за изпъленията на Италия и Финландия потвърждава това.

4.Фалшивите новини се разпространяват със скорост по-бърза от светлинната. Веднага след обявяването на победата на Италия в мрежите плъзнаха уж уличаващи кадри на вокалиста на групата, на които той употребявал кокаин. На видеото, от което е взет конкретният кадър, се вижда ясно, че тези твърдения са напълно лъжливи и манипулативни.

5.Бяхме свидетели на едно от първите подобни събития в Европа от началото на пандемията. Гледката на хора без маски в концертна зала действа носталгично и топло на душата.

6.САЩ ще организират свой вариант на „Евровизия“ от догодина. Не, те няма да се включат в конкурса на Стария континент както Австралия, а ще организират такъв на територията на САЩ, в който ще участват представители от различните щати. Разбира се, няма как да съществува по-американска идея от тази.

И така, до следващата „Евровизия“!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: